SoulCollage

6 soorten collages die je helpen in je groeiproces

Ik maak collages voor verschillende redenen, of het nu SoulCollage® kaarten, JourneyCircles™ kaarten of collage-boekjes zijn. Vaak vertrek ik zonder een bewuste doel of duidelijk reden. Dat noem ik de intuïtieve manier. Maar op andere momenten werk ik intentioneel, dan weet ik heel goed waarom ik een collage maak.

Uit deze talrijke creatieve sessies van de afgelopen jaren kan ik enkele categorieën distilleren van collages die vaak voorkomen:

SoulCollage

Een subpersoonlijkheid

Dit is een stukje van je persoonlijkheid die van zich laat horen. We hebben allemaal van die stemmetjes die ons toespreken op een bepaalde manier. De innerlijke criticus is waarschijnlijk de meest gangbare voor elk van ons. Dat is de stem die zich kritisch uitlaat over ons doen en laten en die ons kleiner maakt dan we werkelijk zijn. Daarnaast is er bijvoorbeeld de onzekere, de perfectionist en diegene die het graag goed wil doen voor anderen.

SoulCollage

Een archetype

Archetypes zijn, volgens Jung, delen van het collectief onbewuste. Dat kan gaan over sprookjes en mythes, over typische verhaallijnen of figuren die in ons onderbewuste zijn geprent. Op één of andere manier komen ook heel gelijkaardige verhalen en personages voor in verschillende culturen. Voorbeelden daarvan zijn de held, de moeder, de koningin, de prins etc. Als we intuïtief collages maken, dienen deze archetypes zich vaak aan, elk met hun specifieke boodschap.

SoulCollage

Een innerlijke kind stuk

Dit is het stuk in ons die een kind is. Vaak is het innerlijke kind gekwetst. We hebben allemaal emoties beleefd in onze kindertijd die nog niet zijn verwerkt. Collages maken is voor mij een zeer goede manier om toegang te krijgen tot de gevoelens van het innerlijke kind, om het bestaansrecht en een plek te geven. In sommige therapievormen staan het opbouwen van een band met het innerlijke kind centraal. Ik denk dat van alle categorieën deze categorie met voorsprong wint in aantal in mijn collectie.

Journey Circles

Een affirmatie

Deze collage wordt vaak intentioneel gemaakt. Je kan een droom of een doel vorm geven in een collage. En ook al maak je het met een bewust doel, vaak ontdek je er later toch nog nieuwe inzichten in. Deze collages kunnen helpen om je doel levendig te houden doorheen de dag, zeker als je ze op een zichtbare plek in huis neerzet, of zelfs meeneemt in je handtas naar een plek waar je wordt uitgedaagd op emotioneel vlak. Dit zijn collages ‘om in te groeien’. Je bent er nog niet maar je weet waar je heen gaat.

SoulCollage

Een helende beweging

Deze collages tonen een volgende stap die helend zou kunnen zijn. Vaak ontstaat dit intuïtief. Ons on(der)bewustzijn weet welke bewegingen nodig zijn of bezig zijn en zal ons leiden naar net die afbeeldingen zodat we er ons bewust van kunnen worden. Voorbeelden van helende bewegingen zijn; zich meer openen, controle loslaten, iets een plek geven, een emotie toelaten, expressie geven aan een gevoel, etc.

SoulCollage

Een schaduw stuk uit het onbewuste

In deze collages wordt iets getoond dat we van onszelf niet graag zien. Dat kan een subpersoonlijkheid zijn, zoals de koppige of de beoordelaar. Ook kan dat een verdrongen emotie zijn, die met een duidelijke reden verdrongen werd; het was niet veilig om het te voelen op het moment zelf. Soms zijn dit traumatische elementen. Soms zijn dit ook heel erg mooie kwaliteiten waarvan we onszelf hebben afgesneden, vaak omdat ze in onze jeugd niet geapprecieerd werden of misschien zelf veroordeeld door anderen.

Begin gewoon. Experimenteer. Vertrouw dat ook voor jou deze dingen zich zullen tonen via het creatief combineren van afbeeldingen.

Ik ben heel benieuwd welk type collages jou het meeste aanspreekt en welk zullen ontstaan uit jouw handen. Elk type is een verrijking. Je bouwt een andere band op met jezelf en leeft meer van binnen uit.