Your real life begins after putting your house in order.

— Marie Kondo

Simple living

embracing the essence of life

Take back your life by letting go & simplifying

How I can help you

Let's do it together

Let’s do it
together

hands-on opruimsessies

minimaliseren, organiseren en inrichten
creëren van routines, orde & overzicht

1 afgebakende ruimte of categorie die we samen aanpakken

voorbeelden: keuken, speelkamer, slaapkamer, kinderkamer, bureauruimte, dressing, badkamer, herinneringen, wasplaats, kelder, zolder

Voor sommige projecten zijn 2 sessies (of meer) nodig. De focus van de eerste sessie(s) ligt dan op minimaliseren of ontspullen. De focus van de laatste sessie betreft organiseren, (her)inrichten en labelen. Tussendoor kan het nodig zijn dat je zelf ook wat dingen aanpakt die we samen bespreken.

Reserveer je sessie via de website

gratis online kennismakingsgesprek

adviesgesprek 1u + plan van aanpak / 80 euro

opruimsessie 3u / 180 euro

opruimsessie 4u / 230 euro

Excl. km vergoeding 0,4€/km vanaf 10 km buiten Marke (Kortrijk)

Simplify
your home

total reset van je huis

Vanuit een helder beeld van jouw droomleven ga je écht schoon schip maken in je volledige woning van boven tot beneden.

We focussen op

– grondig ontspullen in overeenstemming met je waarden
– creëren van ruimte, rust en overzicht
– duidelijke systemen installeren die het dagdagelijks leven meer flow geven
– een echte thuis creëren die volledig bij je past

Afhankelijk van je persoonlijke doelen worden verschillende ruimtes of je hele huis aangepakt. Samen gaan we efficiënt aan de slag. Daarnaast krijg je begeleiding op maat om tussen de sessies door zelf thuis verder te werken zodat je jouw doelen voor je huis zal behalen binnen de duur van het traject.

Jaartraject in minimaliseren, organiseren & een thuis creëren

Combinatie van:

 • hands-on opruimsessies @home
 • coaching sessies @Marke / online via Zoom
 • ondersteuning via WhatsApp

 

Reserveer je sessie via de website

gratis online kennismakingsgesprek

start met adviesgesprek 1u + plan van aanpak / 80 euro

Prijsvoorstel op maat van jouw noden obv het adviesgesprek
Excl. km vergoeding 0,4€/km vanaf 10 km buiten Marke (Kortrijk)

Simplify your home

From the moment you start tidying, you will be compelled to reset your life. As a result, your life will start to change.

— Marie Kondo

Een opgeruimd huis vol rust, eenvoud, warmte en schoonheid:

Dit is voor jou als
 • je droomt van rust en overzicht in je huis
 • je jouw leven terug in handen wil nemen
 • je bereid bent om zelf tijd en energie te investeren
 • je zoekt naar duurzame oplossingen en systemen
 • je open staat voor verandering en hulp van buitenaf
Mijn werk is
 • geïnspireerd op methodes als KonMari, Getting things done, FlyLady en The home edit
 • aangepast aan de realiteit van het dagdagelijkse leven
 • afgestemd op jouw noden en die van jouw gezin
 • onderbouwd met psychologische kennis en jarenlange psychotherapeutische ervaring

Veel gestelde vragen en bedenkingen

Opruimen, dat moet ik toch zelf kunnen?

Inderdaad, dat kan je zelf! De vraag is waarom het je op dit moment niet lukt. Daar komen we samen achter.

Soms is het louter een gebrek aan tijd of prioriteit. Soms is een situatie zo overweldigend geworden dat je er geen beginnen meer aan ziet. Soms zijn er onderliggende, onbewuste psychische dingen die spelen (zoals verwerkingsprocessen of thema’s uit de kindertijd). Soms heb je het gewoon niet geleerd als kind. Soms zijn er dingen in de persoonlijkheid die voor uitdagingen zorgen (zoals ADHD). Wat de reden ook is; er is altijd een oplossing voor te vinden.

Ik help je op weg op een nieuwe start te maken en ervoor te zorgen dat je nadien alleen verder kan. We creëren oplossingen en systemen die blijvend werken, maar je zult ze natuurlijk zelf moeten onderhouden.

Ga ik spullen moéten weggooien?

Ontspullen, decluttering en minimaliseren maken inderdaad deel uit van het opruimproces. De ruimte en lichtheid die ontstaat door te minimaliseren geeft een heel fijn gevoel. Voor mij vormt het dé basis van een goed georganiseerd huis dat je blijvend ordelijk kan houden.

Het is belangrijk dat je weet dat jij altijd aan het roer blijft staan. Het is jouw huis en jouw leven. Niets moet. Alles kan. Ik stel vragen zodat je zelf kan voelen wat je wil houden en wat weg kan. Ik zal nooit een beslissing in jouw plaats nemen, daar mag je op rekenen. Soms zijn er diepgaande onderliggende factoren waardoor loslaten moeilijk is. Als je wil, gaan we daarop in zodat we deze knoop kunnen ontwarren. Zo kan jij evolueren naar het leven dat bij jou past (en niet enkel bij je patronen en angsten).

Wil je écht niet ontspullen? Dan vermoed ik dat we geen goede match zijn.

Ik voel me beschaamd over mijn huis...

Dat begrijp ik helemaal! Iemand toelaten in je onopgeruimde huis en leven kan heel erg kwetsbaar voelen.

Weet dat ik 15 jaar ervaring heb in het begeleiden van mensen als psychologe in een zelfstandige praktijk. Mensen hebben me doorheen de jaren veel kwetsbare verhalen, gevoelens en geheimen toevertrouwd, die ik altijd met veel respect en begrip heb benaderd. Ook als opruimcoach of organizer hanteer ik dezelfde deontologie en ethiek. Jouw ervaringen en situatie zijn veilig bij mij. Ik zal nooit oordelen over jou of  je huis. Wel zal ik je bevragen zodat je zicht krijgt op de onderliggende dynamieken en op waar je wél naartoe wil.

Kan jij het opruimwerk voor mij doen?

In principe kan ik de klus voor jou klaren, als je dat wilt. Ik gooi natuurlijk niets weg zonder het eerst met jou te bespreken.

Maar eigenlijk hou ik er meer van om samen te werken, zodat jij ook kan leren keuzes maken, systemen opzetten en onderhouden. Het is jouw huis en jouw leven. Dat kan enkel jij in handen nemen.

Waarom werkt opruimen therapeutisch?

Vaak lopen mensen ergens vast in het leven. Soms kan het opruimen van een ruimte ook een doorbraak betekenen in het innerlijke proces. Soms moeten we eerst orde scheppen buiten onszelf, om daarna weer verder te kunnen met het innerlijke werk.

Zijn we helemaal klaar op het einde van de sessie?

Na elke opruimsessie zal je in elk geval nog spullen moeten wegbrengen naar de Kringloopwinkel, het containerpark of andere plekken. Afhankelijk van het type project zal je misschien nog werk hebben met het afwerken van de klus of het optimaliseren van de ruimte. Misschien voel je de nood om iets nieuw aan te schaffen om de inrichting nog meer te stroomlijnen? Je behoeftes zullen blijven evolueren en vorm krijgen naarmate je dieper duikt in het minimaliseer- en opruimproces. Het is jouw leven en jouw huis om in handen te nemen.


Als we in onze sessie meer ruimte maken voor jouw innerlijke proces omdat dat prioriteit vraagt op dat moment, dan zullen we iets minder praktisch opruim- en organiseer werk kunnen verrichten. Weet dat beide invalshoeken van belang zijn en dat we steeds in overleg gaan over jouw doelen. Als je kiest voor een traject zullen beide invalshoeken aan bod komen, inclusief huiswerk vooraf en tussen de sessies in.

Wat moet ik op voorhand doen en klaarzetten?

Je hoeft op voorhand niet op te ruimen of te poetsen. Het is net ideaal als ik zie hoe je huis er doorgaan bij ligt! Ga maar voorbij die schaamte en wees dus gewoon jezelf op de dag van onze sessie.

Je mag wel het volgende klaarzetten zodat we vlot kunnen werken:

 • Minimum 3 grote dozen/shoppers/lege wasmanden voor het materiaal dat wordt losgelaten
 • Afvalzak(ken)
 • Poetsmateriaal indien nodig
 • Beschikbare opbergdozen (materiaal aankopen is niet nodig in de eerste fase!)

Voorzie indien mogelijk een lege tafel of vrije ruimte zodat daar kan gesorteerd worden.

AD(H)D, HSP, ASS of andere diagnose?

Hoewel ik zelf niet met diagnoses werk, heb ik er als klinisch psycholoog uitgebreide kennis over. Dit helpt om de juiste vragen te stellen en de juiste systemen en oplossingen te bedenken die jou zullen helpen. Orde en structuur lossen het probleem natuurlijk niet volledig op, maar geven vaak een enorme verbetering op vlak van overprikkeling en het dagdagelijkse functioneren.

Is dit niet veel geld?

Hoeveel is rust en ruimte voor jezelf in je leven waard? Het is aan jou om te voelen of je mijn hulp en begeleiding écht wil om een nieuwe start te maken. Mijn doel is dat je nadien zelfstandig verder kan omdat je een vernieuwd gevoel van daadkracht hebt om je huis en je leven in handen te houden.

Na een traject kijk je gegarandeerd helemaal anders naar je spullen. Je weet hebt je hebt en wat je nodig hebt. Ik ben er zeker van dat je uitgavenpatroon zal veranderd zijn, waardoor je veel minder dingen koopt. Daarnaast kan je ook spullen tweedehands verkopen. Op deze manieren verdien je deze investering terug.

Zijn er opruimklussen die je niet doet?

Ik sta open voor allerhande soorten opruimprojecten, dus vraag maar raak. Ik ben echter geen verhuisdienst en ook geen poetsdienst. Als we stof tegenkomen, dan gaan we er zeker met een doekje langs, maar een hele beschimmelde kelder vraagt misschien een ander soort aanpak. Voor zwaar materiaal en meubels ben ik ook niet geschikt. We bespreken dit goed op voorhand in het intakegesprek.

Sofie Keppens

Voor mij is opruimen als een hobby. Ik geniet van de energie die vrijkomt door het loslaten van oude dingen, het weggeven en verkopen van spulletjes. Het gaat over keuzes maken die passen bij wie ik nu ben of wie ik aan het worden ben en mezelf omringen met rust en schoonheid. De ruimte die wordt gemaakt voor ‘nieuw’ leven, is iets waar ik altijd naar op zoek ben. Mijn bedrijf heet niet zonder reden Nieuwe Adem.

Als kind organiseerde ik ‘grootscheepse opruimsessies’ (zo noemde mijn 10-jarige zelf ze) voor mijn gezin. Ik haalde alles uit de kasten, gooide weg wat niet meer nodig was en sorteerde de lades en de legplanken, soms tegen wil en dank van mijn gezinsleden in. Orde en schoonheid is iets wat ik altijd heb nodig gehad en wat mijn ziel van nature uit zoekt en voedt. Niet dat ik altijd ‘netjes’ en ordelijk ben (mijn gezin kan getuigen). Ik hou wel van gezellige rommel, maar intrinsiek gedij ik het beste in orde en structuur.

Als psycholoog weet ik hoeveel invloed de omgeving heeft op de binnenwereld. Door de rommel te liquideren, maak je ruimte voor jezelf in je leven. Daarnaast weet ik ook dat het geen magische oplossing is voor alles dat misgaat in je leven. Opruimen zal niet meteen diepe wonden helpen genezen. Maar het zet wel dingen in beweging, ook in de binnenwereld. Door verantwoordelijkheid op te nemen voor jouw spullen, neem je ook verantwoordelijkheid op voor je leven en je groeiproces als mens.

De laatste jaren heb ik mijn huis, mijn hoofd en mijn leven tot op het bot geminimaliseerd en geordend. Mijn focus werd verlegd van de binnenwereld, onze psyche en onze onbewuste patronen, naar de buitenwereld, onze spullen en hoe we het leven concreet vorm geven. Ik zat zelf liever met mijn hoofd in de boeken of achter mijn computer om dingen bij te leren, dan aan de afwas. Met als gevolg dat het praktische leven heel overweldigend kon zijn. Met een vol hoofd en een vol huis. Door actief dingen in handen te nemen, is mijn leven nu veel ruimtelijker. Een openheid die mijn ziel elke dag deugd doet.

En daardoor ben ik hier aanbeland: van psycholoog met de focus op diepteprocessen in het onbewuste naar een begeleider van jouw proces in minimaliseren, opruimen en organiseren. Beiden zitten in mijn DNA en zullen ook samen naar buiten komen in mijn begeleiding, als een goed huwelijk tussen verschillende kanten van mezelf.

Sofie Keppens

Maak je afspraak

Plan je gratis kennismakingsgesprek (15 min) of adviesgesprek (1u) via dit formulier.
Daarna plannen we in onderling overleg de opruim- en/of coachingsessie(s) in, zowel bij je thuis als in de praktijk of online via Zoom.

Wat anderen zeggen