Veel gestelde vragen

Online cursussen

Hoe werkt een online cursus?

Na de betaling ontvang je een url, gebruikersnaam en wachtwoord voor de online academie. Daar zal je alles vinden wat je nodig hebt, mooi georganiseerd in modules en lessen. Als de cursus gespreid wordt over een bepaalde periode ontvang je telkens een e-mail om je te verwittigen dat nieuwe content beschikbaar is.

De lessen worden doorgaans opgebouwd via video’s met uitleg, begeleidende tekst en beeldmateriaal. Sommige modules bestaan uit een creatieve opdracht, een meditatie of een reflectie oefening. Daarnaast zijn er ook downloads (pdf’s) voor overzichtsinfo en invuldocumenten. Bij elke cursus staat dit steeds beschreven op de pagina met alle info omtrent de betreffende cursus. Zo weet je perfect wat je koopt.

Er werd aan alles gedacht om de ervaring zo fijn en vlot mogelijk voor je te maken. Mocht er toch iets niets duidelijk zijn, dan kan je mij zeker contacteren met je vragen.

Gaat deze cursus door in een vaste groep?

E-courses zijn meestal zelfstudie cursussen die zich op een beveiligd online platform vindt. Je kan inloggen en alles lessen bekijken op je eigen tempo. Je kan op elk moment starten. Er wordt niet met een vaste groep gewerkt. Er is vrijblijvend wel mogelijkheid om je creaties te delen in een online groep, zodat je feedback kan krijgen van mij en andere deelnemers.

Af en toe organiseer ik ook cursussen met een vast startmoment die wel doorgaan in een vaste groep. Dit staat steeds heel duidelijk vermeld op de pagina met alle info over de cursus.

Hoe lang blijft de cursus beschikbaar?

Voor de meeste programma’s is de tijdsduur duidelijk aangegeven (vb. 1 jaar).

Anders heb je ‘levenslang’ toegang tot het materiaal, dus zolang ik dit werk doe. Zo lang het programma actief is, zal je de lessen kunnen raadplegen en herbekijken. Ook als er updates komen in de toekomst, zal je steeds de meest recente content kunnen zien.

Ik heb niet veel tijd. Kan ik op mijn eigen tempo deelnemen?

Het is de bedoeling dat je volledig op jouw eigen tempo kan werken. Dit zijn methodieken en therapeutische technieken die je doorheen je leven in verschillende levensfases kan gebruiken en herontdekken.

Kan ik individueel advies krijgen?

Vragen kan je altijd plaatsen in de online groep. Daar beantwoord ik graag alle vragen, zo hebben anderen ook iets aan het antwoord. Als je graag 1-op-1 advies of begeleiding wenst, dan ben je heel erg welkom in mijn praktijk.

Wat is het annuleringsbeleid?

Voor digitale producten wordt geen terugbetaling voorzien. Wil je zeker zijn of mijn manier van werken iets voor jou is? Volg dan een gratis cursus om me te leren kennen.

Shop

Wat zijn de verzendkosten?

In de webshop kan je zelf aanduiden wat je verkiest. Ik werk via Bpost pakketpost. Je kan thuis laten leveren of in een afhaalpunt. Bekijk ook eens de service van Mondial Relay. Het is iets goedkoper, maar werkt enkel via een afhaalpunt.

Er wordt enkel verzonden naar België en Nederland.

Wanneer kan ik mijn pakketje verwachten?

Als ik je bestelling en betaling heb ontvangen, ga ik meteen aan de slag. Reken maximaal 5 werkdagen tot het pakketje bij jou terecht komt. Dit hangt mede af van de bezorgdienst.

Op welke manieren kan ik betalen?

In de webshop kan je betalen via Bancontact (of IDeal voor Nederland). Mocht dit een (technisch) probleem zijn, neem dan contact op. We kunnen de betaling ook via overschrijving regelen. Bij geen van deze betaalmethoden worden extra kosten in rekening gebracht. Hou er wel rekening mee dat als je kiest voor overschrijving, je bestelling pas wordt verzonden wanneer ik je betaling heb ontvangen.

Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Woon je in de buurt van Kortrijk en wens je je bestelling af te halen? Dat kan! Kies voor afhalen tijdens het betalingsproces. We regelen via e-mail een geschikt moment voor ons beide.

Opruimcoaching & organizing

Opruimen, dat moet ik toch zelf kunnen?

Inderdaad, dat kan je zelf! De vraag is waarom het je op dit moment niet lukt. Daar komen we samen achter.

Soms is het louter een gebrek aan tijd of prioriteit. Soms is een situatie zo overweldigend geworden dat je er geen beginnen meer aan ziet. Soms zijn er onderliggende, onbewuste psychische dingen die spelen (zoals verwerkingsprocessen of thema’s uit de kindertijd). Soms heb je het gewoon niet geleerd als kind. Soms zijn er dingen in de persoonlijkheid die voor uitdagingen zorgen (zoals ADHD). Wat de reden ook is; er is altijd een oplossing voor te vinden.

Ik help je op weg op een nieuwe start te maken en ervoor te zorgen dat je nadien alleen verder kan. We creëren oplossingen en systemen die blijvend werken, maar je zult ze natuurlijk zelf moeten onderhouden.

Ga ik spullen moéten weggooien?

Ontspullen, decluttering en minimaliseren maken inderdaad deel uit van het opruimproces. De ruimte en lichtheid die ontstaat door te minimaliseren geeft een heel fijn gevoel. Voor mij vormt het dé basis van een goed georganiseerd huis dat je blijvend ordelijk kan houden.

Het is belangrijk dat je weet dat jij altijd aan het roer blijft staan. Het is jouw huis en jouw leven. Niets moet. Alles kan. Ik stel vragen zodat je zelf kan voelen wat je wil houden en wat weg kan. Ik zal nooit een beslissing in jouw plaats nemen, daar mag je op rekenen. Soms zijn er diepgaande onderliggende factoren waardoor loslaten moeilijk is. Als je wil, gaan we daarop in zodat we deze knoop kunnen ontwarren. Zo kan jij evolueren naar het leven dat bij jou past (en niet enkel bij je patronen en angsten).

Wil je écht niet ontspullen? Dan vermoed ik dat we geen goede match zijn.

Ik voel me beschaamd over mijn huis...

Dat begrijp ik helemaal! Iemand toelaten in je onopgeruimde huis en leven kan heel erg kwetsbaar voelen.

Weet dat ik 15 jaar ervaring heb in het begeleiden van mensen als psychologe in een zelfstandige praktijk. Mensen hebben me doorheen de jaren veel kwetsbare verhalen, gevoelens en geheimen toevertrouwd, die ik altijd met veel respect en begrip heb benaderd. Ook als opruimcoach of organizer hanteer ik dezelfde deontologie en ethiek. Jouw ervaringen en situatie zijn veilig bij mij. Ik zal nooit oordelen over jou of  je huis. Wel zal ik je bevragen zodat je zicht krijgt op de onderliggende dynamieken en op waar je wél naartoe wil.

Kan jij het opruimwerk voor mij doen?

In principe kan ik de klus voor jou klaren, als je dat wilt. Ik gooi natuurlijk niets weg zonder het eerst met jou te bespreken.

Maar eigenlijk hou ik er meer van om samen te werken, zodat jij ook kan leren keuzes maken, systemen opzetten en onderhouden. Het is jouw huis en jouw leven. Dat kan enkel jij in handen nemen.

Waarom werkt opruimen therapeutisch?

Vaak lopen mensen ergens vast in het leven. Soms kan het opruimen van een ruimte ook een doorbraak betekenen in het innerlijke proces. Soms moeten we eerst orde scheppen buiten onszelf, om daarna weer verder te kunnen met het innerlijke werk.

Wat moet ik op voorhand doen en klaarzetten?

Je hoeft op voorhand niet op te ruimen of te poetsen. Het is net ideaal als ik zie hoe je huis er doorgaan bij ligt! Ga maar voorbij die schaamte en wees dus gewoon jezelf op de dag van onze sessie.

Je mag wel het volgende klaarzetten zodat we vlot kunnen werken:

  • Minimum 3 grote dozen/shoppers/lege wasmanden voor het materiaal dat wordt losgelaten
  • Afvalzak(ken)
  • Poetsmateriaal indien nodig
  • Beschikbare opbergdozen (materiaal aankopen is niet nodig in de eerste fase!)

Voorzie indien mogelijk een lege tafel of vrije ruimte zodat daar kan gesorteerd worden.

AD(H)D, HSP, ASS of andere diagnose?

Hoewel ik zelf niet met diagnoses werk, heb ik er als klinisch psycholoog uitgebreide kennis over. Dit helpt om de juiste vragen te stellen en de juiste systemen en oplossingen te bedenken die jou zullen helpen. Orde en structuur lossen het probleem natuurlijk niet volledig op, maar geven vaak een enorme verbetering op vlak van overprikkeling en het dagdagelijkse functioneren.

Is dit niet veel geld?

Hoeveel is rust en ruimte voor jezelf in je leven waard? Het is aan jou om te voelen of je mijn hulp en begeleiding écht wil om een nieuwe start te maken. Mijn doel is dat je nadien zelfstandig verder kan omdat je een vernieuwd gevoel van daadkracht hebt om je huis en je leven in handen te houden.

Na een traject kijk je gegarandeerd helemaal anders naar je spullen. Je weet hebt je hebt en wat je nodig hebt. Ik ben er zeker van dat je uitgavenpatroon zal veranderd zijn, waardoor je veel minder dingen koopt. Daarnaast kan je ook spullen tweedehands verkopen. Op deze manieren verdien je deze investering terug.

Zijn er opruimklussen die je niet doet?

Ik sta open voor allerhande soorten opruimprojecten, dus vraag maar raak. Ik ben echter geen verhuisdienst en ook geen poetsdienst. Als we stof tegenkomen, dan gaan we er zeker met een doekje langs, maar een hele beschimmelde kelder vraagt misschien een ander soort aanpak. Voor zwaar materiaal en meubels ben ik ook niet geschikt. We bespreken dit goed op voorhand in het intakegesprek.

Zijn we helemaal klaar op het einde van de sessie?

Na elke opruimsessie zal je in elk geval nog spullen moeten wegbrengen naar de Kringloopwinkel, het containerpark of andere plekken. Afhankelijk van het type project zal je misschien nog werk hebben met het afwerken van de klus of het optimaliseren van de ruimte. Misschien voel je de nood om iets nieuw aan te schaffen om de inrichting nog meer te stroomlijnen? Je behoeftes zullen blijven evolueren en vorm krijgen naarmate je dieper duikt in het minimaliseer- en opruimproces. Het is jouw leven en jouw huis om in handen te nemen.

Als we in onze sessie meer ruimte maken voor jouw innerlijke proces omdat dat prioriteit vraagt op dat moment, dan zullen we iets minder praktisch opruim- en organiseer werk kunnen verrichten. Weet dat beide invalshoeken van belang zijn en dat we steeds in overleg gaan over jouw doelen. Als je kiest voor een traject zullen beide invalshoeken aan bod komen, inclusief huiswerk vooraf en tussen de sessies in.