Journey Circles

5 redenen waarom creativiteit helend werkt

1. Je leert tot eigen keuzes komen op basis van je innerlijk kompas in plaats van wat anderen doen of zeggen.

Voor mij is dit een hele belangrijke. Ik liep heel lang rond op zoek naar advies en richtlijnen van anderen in de hoop antwoorden te vinden. Telkens opnieuw ontdekte ik dat het advies niet werkte, niet goed was afgestemd op mijn noden of me zelfs op een dwaalspoor zette.

Ondertussen geloof ik niet meer dat anderen voor mij een antwoord kunnen geven. Ik leerde meer te vertrouwen op mijn gevoel en op mijn intuïtie. Het ontwikkelen van mijn creativiteit hielp me daarbij. Het toonde me dat de antwoorden in mezelf zitten, dat ik weet wat nu nodig is en wat nu goed voelt, altijd.

Durven vertrouwen op jezelf en durven opgroeien en volwassen worden. Het is durven loskomen van platgetreden paden en durven op je eigen benen staan. Het is je gevoel volgen, ook als je hoofd eigenlijk iets anders zegt (of schreeuwt). Het is dus geen gemakkelijke weg, maar het loont echt wel.

SoulCollage cursus

2. Je ontwikkelt een ‘self-care’ practice die je tot rust brengt en voedend is voor je ziel.

Soms vragen mensen mij: “Maar wanneer heb je de tijd om creatief bezig te zijn?”. Het antwoord is: elke dag. Ook als het maar een 5-tal minuutjes is, een likje verf toevoegen, een woord uitknippen en plakken, of een achtergrond voorbereiden. Creatief bezig zijn is mijn toevluchtsoord, mijn ‘happy place‘.

Create more, consume less

Ik geloof dat iedereen een soort ‘self-care’ ritueel nodig heeft, een momentje om bij te tanken, of te voelen wat er leeft vanbinnen, om contact te maken met jezelf. Ik heb nooit genoeg doorzettingsvermogen gehad om te mediteren. Creatief bezig zijn is mijn vorm van mediteren geworden. Het is een bezigheid die me blij maakt, die me laat spelen en stil laat worden vanbinnen. Het is een manier om tot rust te komen en op te laden.

3. Je krijgt handvatten om met oude emoties en pijnen om te gaan.

Als ik met emoties worstel, als er iets moeilijk aan de hand is, dan brengt creativiteit altijd opening. Ofwel werk ik met het gevoel zelf en geef ik er expressie aan met afbeeldingen en verf. Ofwel werk ik aan het voorbereiden van achtergronden of het veranderen van iets kleins op een bestaande collage. Altijd brengt het iets vanbinnen in beweging, zonder moeite.

Van mijn grote levensthema’s heb ik hele reeksen collages, die het volledige verhaal vertellen van wat er in me leeft, waar ik in vast zit of zat en hoe ik ben gegroeid en veranderd. Deze reeksen zijn nooit af en veranderen heel dynamisch van vorm. Creativiteit geeft me de kans om expressie te geven aan pijn en aan oplossingen. Het geeft me een kanaal om mijn eigen groei terug te zien zodat ik niet vergeet wat ik onderweg geleerd heb.

SoulCollage

4. Je ontwikkelt je eigen creativiteit en zult merken dat je daar gelukkiger van wordt, ook in je dagdagelijks leven.

Door creatief bezig te zijn, maak je weer contact met de creatieve stroom binnenin jou. We zijn allemaal geboren als creatieve wezens, maar onze onderwijs en onze opvoeding hebben ervoor gezorgd dat we hier (gedeeltelijk) van zijn afgesneden. Als kind speelde je elke dag. De creatieve ideeën stroomden uit jou, in elk spel dat je speelde.

SoulCollage

Deze stroom terug herontdekken, was voor mij een openbaring. Terug kunnen spelen, niets fout kunnen doen en niet te hoeven presteren. Gewoon genieten van spelen met afbeeldingen. Zalig! Je stroom komt terug op gang in het creatieve spel en je neemt die stroom ook gewoon mee in je dagdagelijks leven. Hoe creatiever je bent, hoe creatiever je wordt.

5. Bovenal zal het je helpen om te groeien in zelfkennis en eigenwaarde.

Elke creatie is een expressie van jou of van een aspect van jou. Ze zijn door jou gemaakt en vertellen je daarom iets over jou: een talent, een blinde vlek, een subpersoonlijkheid, een beweging, iets om in te groeien, een puzzelstuk van je antwoord, een verlangen, een oude pijn, een patroon, een valkuil,…

Je maakt een visueel dagboek van alles wat je bent, ‘goed’ of ‘slecht’. Doordat elk stukje bestaansrecht krijgt of zijn plekje krijgt, bouw je een hele andere band op met jezelf. Waar anders misschien vooral ‘de kritische stem’ en ‘de pleaser’ gehoord worden, mogen nu alle delen spreken. Je leert zo te luisteren naar je hart en beter te zorgen voor jezelf. Je omarmt alles wat je bent. Ik ken geen betere manier om in zelfliefde en eigenwaarde te groeien.

SoulCollage