Baarmoeder - Imbolc

Imbolc

Misschien ken je het Keltische jaarwiel of misschien heb je er nog nooit van gehoord? De voorbije jaren heb ik me meer en meer verdiept in dit ‘wheel of the year’, vooral via intuïtieve creativiteit en art as ritual.

De feesten in onze maatschappij voelen zo artificieel en ver van mijn bed, en ook losgekoppeld van de natuur en van hun oorspronkelijke betekenis. Ik had een diep verlangen om ‘zinvolle’ feesten te vieren, momenten die aansluiten bij het leven zoals we het buiten zien ontvouwen, elk jaar opnieuw.

 

Imbolc

Imbolc is voor mij het eerste seizoen op dit wiel. Ik weet dat in andere tradities hier anders naar gekeken wordt, maar voor mij voelt Imbolc aan als het nieuwe begin. Het betekent letterlijk ‘in de buik‘ of dus in de baarmoeder. Het is er al, maar je ziet het nog niet. Je kan het voelen en er contact mee maken, maar het moet nog rijpen.

 

De Baarmoeder

Voeling krijgen met wat nog niet zichtbaar is. Dit zichtbaar maken via intuïtieve creativiteit. Laten groeien wat diep vanbinnen tot leven wil komen… Dit is het proces dat ik doormaak tijdens dit ‘imbolc’ seizoen.

Ik weet dat het misschien vreemd of zweverig klinkt om te werken met de baarmoeder. Maar dit is tevens een zeer praktisch en down-to-earth proces. Alles wat geboren wordt, kan eerst in de baarmoeder incuberen (groeien). Of dat nu een kindje is, een project, een relatie, of om het even wat.

De incubatie tijd geeft ons alle ruimte om vorm te krijgen, te groeien, te rijpen, zodat het levensvatbaar is bij de geboorte. Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben het vaak moeilijker in het begin, of halen het niet.

Zo ook met alles in ons leven; als we onszelf geen incubatietijd gunnen en van dromen meteen naar doen willen gaan, dan halen we het niet…

Wat in jouw innerlijke leven, zit in incubatie tijd?
Wat wil jij laten groeien?
Wat is aan het rijpen?

 

Tot voor kort stond ik stil bij mijn innerlijke seizoenen, vaak alleen, soms met vriendinnen of in een vrouwencirkel. Dat smaakt helemaal naar meer!

In mijn nieuwe jaartraject doorlopen we een hele jaarcyclus doorheen de 4 hoofd- en tussenseizoenen (waarvan Imbolc de eerste is) aan de hand van jouw innerlijke groeiprocessen. Via creativiteit, meditaties en journaling reis je doorheen je INNER SEASONS. Daarbij staat jouw leven en jouw persoonlijke groei centraal, in verbinding met andere vrouwen.

Heb je ook zin om je innerlijke seizoenen te leren kennen of te verdiepen via creativiteit?

Welkom!

Tags: