The wheel of the year

Het Keltische jaarwiel neemt je mee doorheen de 4 seizoenen die we kennen (lente, zomer, herfst & winter) en 4 tussenseizoenen die de overgang helpen verzachten. Elke overgang wordt gemarkeerd door een jaarfeest.  Dit is de eerste laag van ‘the wheel of the year‘.

Maar er zijn zoveel meer laagjes. Het jaarwiel is tevens een levenswiel, dat alle fases van een mensenleven beschrijft. Het is ook een prachtig beschrijving van een groeiproces op de vrouwelijke manier. Dit wordt ‘the she wheel‘ genoemd.

The wheel of the year

De 4 zonnefeesten

Onze seizoenen staan bekend als de 4 zonnefeesten en vallen samen met de equinoxen (lente en herfst), de korte dag (winter) en de langste dag (zomer). Ze staan in de hoofd windrichtingen van ‘the wheel of the year’.

De 4 maanfeesten

Daarnaast worden 4 overgangsfeesten gevierd. Ze markeren de overgangen tussen de seizoenen en hebben geen duidelijk connectie met de zon. Ze staan in de tussen windrichtingen van ‘the wheel of the year’.

Yule

midwinter, de langste nacht van het jaar - 21/12 - she transforms

Imbolc

overgang van winter naar lente - 01/02 - she is (re)born

Ostara

lente equinox, dag & nacht precies even lang - 21/03 - she grows

Beltane

overgang van lente naar zomer - 01/05 - she loves

Litha

midzomer, de langste dag van het jaar - 21/06 - she shines

Lammas

overgang van zomer naar herfst/oogst - 01/08 - she labors

Mabon

herfst equinox, dag & nacht precies even lang - 21/09 - she harvests

Samhain

overgang van herfst naar winter - 31/10 - she dies

Inner seasons

Voel je het kriebelen om een heel jaar in verbinding te leven met de natuur en jouw innerlijke natuur? Check mijn nieuwe jaartraject INNER SEASONS. We nemen een diepe duik en verbinden met de natuurlijke cycli, een volle cyclus lang.

Het gaat niet zozeer om de seizoenen zelf. Het gaat om de levenslessen die in elk van deze seizoenen vervat zit: elke levensfase, elk groeiproces, elk jaar, elke maan(d), elke dag en zelfs elk moment.

We duiken dus niet alleen in de seizoenen, we duiken in een groeiproces, vergelijkbaar aan ‘the heroines journey‘ of het pad van de heldin. We dromen, groeien, werken hard, komen onszelf tegen in de schaduw, laten los en van daaruit kunnen we transformeren en herboren worden.

Dit is een psychische, archetypische reis. De meditaties en creatieve opdrachten kan je ook nadien blijven gebruiken, telkens als je in je groeiproces vast geraakt in een bepaalde fase (los van het seizoen).

Ik nodig je met een warm hart uit om dit pad samen met mij te verkennen, via jouw intuïtie en jouw creativiteit.

Sofie Keppens