Inner seasons

Seasons & cycles, het ritme van de natuur

Mijn kinderen lachen altijd met mij als ik ze vertel dat ik ooit eens écht een heel seizoen met het licht van de zon wil leven, zoals de kippen in onze tuin. Korte dagen in de winter met lang uitslapen en vroeg in bed kruipen (klinkt heerlijk, toch?) en lange dagen in de zomer met vroeg opstaan (dat zien ze me zeker al niet doen).

Ik vermoed dat onze voorouders minder last hadden van depressies in de winter, omdat ze meer zonlicht opdeden in de zomer en ook echt rust namen als het donker werd ‘s avonds in het koude seizoen.

Elektriciteit is magisch en niet weg te denken. Tegelijk heeft het ons weggehaald van ons natuurlijk ritme. En dat heeft serieus veel gevolgen voor ons welzijn.

Onze economie doet ons denken in 40-uren weken en heeft weekends en 20 dagen verlof voorzien om te rusten. Is dit echt wat je nodig hebt? Ik heb in elk geval meer nodig. En het kostte me moeite om dit aan mezelf toe te geven, alsof ik dan niet ‘sterk’ genoeg was om mee te draaien.

Ik ben gemaakt om ‘mee te draaien’ met het wiel van de natuur, niet met het economische wiel. Ik ben krachtig, maar niet onuitputtelijk. Dat is niemand. Het is niet zwak om dat toe te geven. Integendeel.

Ik droom van een leven dat helemaal aansluit bij het ritme van mijn lichaam. In sommige periodes kan ik alles aan, in andere lig ik liever de hele dag op de zetel (in navolging van onze poes, die dat totaal zonder schuldgevoel ziet als haar dagtaak).

Mijn ritme loopt trouwens niet altijd samen met dat van de seizoenen. Elk seizoen heeft een andere impact en doet dingen binnenin mij waardoor er soms weerstand is. Dat is ook ok, dat mag er ook zijn.

Hoe ga jij om met het ritme van je leven?
Hoe is dat verbonden met het ritme van de natuur?

Misschien ken je het Keltische jaarwiel of misschien heb je er nog nooit van gehoord? De voorbije jaren heb ik me meer en meer verdiept in dit ‘wheel of the year‘, vooral via intuïtieve creativiteit en art as ritual.

De feesten in onze maatschappij voelen zo artificieel en ver van mijn bed, en ook losgekoppeld van de natuur en van hun oorspronkelijke betekenis. Ik had een diep verlangen om ‘zinvolle’ feesten te vieren, momenten die aansluiten bij het leven zoals we het buiten zien ontvouwen, elk jaar opnieuw.

Voel je het kriebelen om een heel jaar in verbinding te leven met de natuur en jouw innerlijke natuur? Check dans eens mijn nieuwe jaartraject INNER SEASONS. We nemen een diepe duik en verbinden met de natuurlijke cycli, een volle cyclus lang. Vanuit je innerlijke noden, je intuïtie en je creativiteit geven we het jaar vorm. Daarbij staat jouw leven en jouw persoonlijke groei centraal, in verbinding met andere vrouwen.