Maak je pad zichtbaar & recreëer jezelf

creatieve & systemische begeleiding

Het onzichtbare zichtbaar maken

Het grootste deel van ons levenspad wordt bepaald door een onbewuste onderstroom. Een deel van deze stroom is persoonlijk. Dat is het deel waar onze eigen diepe kwetsuren en angsten leven. Een ander deel van deze stroom is systemisch en collectief. We worden als mens heel sterk beïnvloed door het familiesysteem waarin we zijn geboren en door collectieve onbewuste patronen die ons beïnvloeden.

Ik nodig je uit om voorbij het zichtbare verhaal te gaan en te duiken in de onderstroom. Via creatieve of systemische technieken maken we zichtbaar en voelbaar wat onderhuids aanwezig is. Zo werp je licht op wat in de schaduw leeft. En alles wat ‘verlicht’ is, verliest zijn beperkende grip op je leven en kan zich integreren in je psychische systeem.

I am not what happened to me. I am what I choose to become.

— Carl Jung

SoulCollage, het innerlijke kind

Je aandacht naar binnen richten

Graag nodig ik je uit om je aandacht naar binnen te richten, naar je verlangens, naar je fysieke gewaarwordingen, je emotionele pijnen en je hardnekkige (destructieve) gedachten. Dit is voor velen onder ons niet eenvoudig, maar het is een weg die een blijvende verandering van binnenuit kan laten groeien.

Als je kiest om je aandacht echt naar binnen te richten, heb je de eerste stap gezet om je leven terug in eigen handen te nemen.

The greatest act of courage is to be and own all that you are.

— unknown

Creatieve begeleiding

Creatieve benadering

Je nodigt jezelf uit om uit je rationele verstand te stappen en je onbewuste, intuïtieve en gevoelige kant naar boven te laten komen. Er wordt gewerkt met verschillende methodes, aangepast aan je noden op dit moment. Je hoeft jezelf niet creatief te vinden, het hoeft niet mooi te zijn. Het gaat om het proces, niet om het resultaat. Deze benadering helpt je om je eigen wijsheid te ontrafelen en zo zelf de volgende stappen op je pad te bepalen.

Systeemgerichte begeleiding

Systemische benadering

Elke vraag of elk ‘probleem’ kan visueel gemaakt worden via een (familie)opstelling. Er wordt gewerkt met steentjes, duplo poppetjes en andere figuurtjes. Ze representeren elementen van je innerlijke en uiterlijke wereld en helpen om de kern van de zaak te visualiseren. Als vanzelf dienen zich mogelijkheden aan en worden inzichten en helende bewegingen helder gemaakt.

Your vision will become clear only when you look into your heart. Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

— Carl Jung

Voor wie

Welkom aan iedereen die haar eigen verhaal, moeilijkheden of situatie in beweging wil brengen en van daaruit kan groeien naar meer evenwicht, plezier en draagkracht in het leven. Het maakt niet uit wat je verleden is of welke moeilijkheden je ondervindt. Je bent welkom zoals je bent.

Mijn werk richt zich tot volwassenen en jongvolwassenen die op zoek zijn naar zichzelf en manieren om zich goed in hun vel te voelen of om hun leven te verdiepen.

Mogelijke thema’s

Dit lijstje geeft een beeld van mogelijke ingangspoorten:

  • gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde
  • moeilijke relatie met moeder of vader
  • relationele conflicten
  • verwerkingsmoeilijkheden
  • verlangen naar verdieping
  • perfectionisme en faalangst
  • moeilijkheden in je relatie(s)

Wat is het niet

Deze vorm van begeleiding is geen magisch wondermiddel, maar vraagt inzet van jou om dingen concreet in je leven neer te zetten. Echte verandering komt van binnenuit en kan door anderen enkel gefaciliteerd worden. De bedoeling is dat je jezelf leert helpen om je eigen verlangens en doelen te realiseren in jouw leven. Je kan je eigen kracht ontdekken en leren gebruiken. Dit is een geschenk die je enkel aan jezelf kan geven.

herbronnen – creativiteit laten stromen – voelen – onderstroom zichtbaar maken – (familie)opstellingen – innerlijke dialoog – bij jezelf komen – groeien – je eigen pad vorm geven – loslaten – je plek innemen – innerlijk kind

Duur

De eerste keer dat je komt, maken we uitgebreid tijd voor een kennismaking (intakegesprek). Daarna bekijken we je vraag of probleem en gaan we hiermee aan de slag. De duur en frequentie van de sessies bepaal je zelf in onderling overleg. Soms zal ik ook doorverwijzen naar geschikte aanvullende therapieën of workshops. Samen bekijken we welk traject voor jou het meeste geschikt is.

Herbronnen

Eenmalige coaching

Herbronnen, jezelf ontdekken, thuiskomen… Je hoeft niet zwaar in de problemen te zitten om eens nood te hebben aan een sessie om te bekijken waar je nu bent. Het kan deugd doen om de tijd te nemen eens op verhaal te komen, dingen op een rijtje te zetten en te voelen waar je verder naartoe wil.

Groeien

Langdurige begeleiding

Deze begeleiding is bedoeld voor mensen die willen groeien in hun leven; maar ook voor mensen die echt vast zitten en psychologische begeleiding nodig hebben. Er wordt niet gewerkt met diagnoses en therapieplannen, we vertrekken steeds van wat zich aandient op het moment zelf.

Integreren

van een groeiproces

Het doel is steeds dat je na een intense periode van begeleiding weer verder kan op eigen kracht. Toch is een groeiproces nooit echt af. Je kan ervoor kiezen om na afronding af en toe nog eens terug komen om het groeiproces te integreren, verdieping te zoeken, terug bij jezelf te komen en dingen op een rijtje te zetten.

SoulCollage

The journey of a thousand miles begins with one step.

— Lao Tze