Moederschap

Over moederschap

Waarom dit de mooiste en de moeilijkste reis van je leven is:

Het moederschap vraagt van je dat je altijd beschikbaar bent met een open hart.

Dat wil niet zeggen dat je er letterlijk altijd moet zijn of dat je nooit tijd krijgt voor jezelf. Meer nog, ik garandeer een burn-out als je niet op tijd en goed voor jezelf zorgt…

Het moederschap vraagt het openen van je hart. Elke moeder wil haar kind onvoorwaardelijke liefde kunnen schenken. Elke moeder wil evenveel of meer geven dan wat ze zelf kreeg van haar eigen moeder.

Wat moederschap zo’n ‘journey’ maakt, is het open houden van je hart als het moeilijk wordt, als je uitgedaagd wordt (en dat gaat in tegen al je trauma-responses en conditionering),

Want je zal uitgedaagd worden… Onze kinderen voelen haarfijn alle kwetsuren en kwetsbaarheden aan. Het lijkt soms alsof ze gemaakt zijn om ons hierin te raken, zodat we ze kunnen voelen en groeien.

In die zin geven we geboorte aan onze grootste leraars. Van niemand zal je ooit zoveel leren als van je kinderen. Deze relatie is er voor altijd, no escape. Alle andere dingen zijn verwisselbaar; werk, relaties, collega’s, vriendinnen. Deze niet. Deze is er en vraagt van je dat je jezelf kan dragen en ook je kind kan dragen.

En omdat we vaak te streng zijn, lieve moeders, is het goed om af en toe stil te staan bij wat je goed doet.

Weet dat je doet wat je kan, dat je goed bezig bent en dat je kind eigenlijk enkel jouw onvoorwaardelijke liefde nodig heeft. En die is er, “if only we’re brave enough to see it, if only we’re brave enough to be it…”

 

Vandaag vieren we in ons gezin de 11de verjaardag van onze dochter. Tegelijk vier ik mijn geboorte als moeder. Mooi hé, zo op Imbolc, het begin van het begin van de lente?! Het sneeuwde op haar geboortedag, waardoor de dokter er niet op tijd kon bij zijn en we haar samen met de vroedvrouw thuis mochten verwelkomen.

Steeds minder ben ik nodig op praktisch vlak. Een nieuwe rol als mentor begint meer op de voorgrond te treden. Een nieuwe fase om samen in te groeien.

Mijn dochter is een wijze ziel, oneindig creatief en welbespraakt, een warm hart voor mens & dier en met een pittig karakter. Ik zie mezelf in haar op zoveel manieren. En tegelijk zijn we zo verschillend ook en mag ze helemaal zichzelf zijn.

Wat een eer op haar te mogen zien opgroeien tot de jongedame die ze aan het worden is…

Tags: