— To be interested in the changing seasons is a happier state of mind than to be hopelessly in love with spring

Onze obsessie voor lente

De lente, ze komt er aan en we hebben het allemaal zo hard nodig op dit moment. Om de eerste zonnestralen te voelen op onze huid. Om de terugkeer van het leven te zien verschijnen in onze tuinen en in de natuur. Om de eerste vogel terug te horen fluiten.

Het is de belofte van nieuw leven.
Een prachtig seizoen van ontwaken.
Een nieuw begin.

De winter is lang, eenzaam en koud. Zeker dit jaar, in onze coronabubbels. Het was een uitdaging, to say the least.

Onze samenleving is echter zo gericht op dit seizoen, samen met de zomer, dat we onszelf loskoppelen van het leven zoals het is. We zijn gericht op vernieuwen, innoveren, groeien, presteren, vooruitgaan, ons goed voelen, happy zijn, avontuur, dingen neerzetten en manifesteren. Allemaal kwaliteiten van de seizoenen met veel licht.

We worden veel minder geleerd om los te laten, te composteren, te sterven, te rusten, te bezinnen en te transformeren. Dit zijn de kwaliteiten van de seizoenen met weinig licht. Zo’n essentiële levenslessen zitten hierin vervat. Oh, wat zou het mooi kunnen zijn om alles los te laten zonder weerstand, zoals een boom zijn bladeren loslaat vol vertrouwen dat er nieuw leven komt in de lente. Voor ons als mensen gaat dit met zoveel gevecht gepaard.

To be interested in the changing seasons is a happier state of mind than to be hopelessly in love with spring.

- George Santayana

Hoewel ik een herfstkind ben en heel erg uitkijk naar dit rijke seizoen, heb ik elk jaar weer weerstand om ‘te sterven’. Om diep in mezelf te keren en de onderste laagjes van mijn onbewuste aan te raken.

Op het einde van de winter voel ik me uitgewrongen, uitgeput van de diepe afdaling naar de donkerte, daar waar alle onverwerkte trauma’s op mij liggen te wachten om gevoeld te worden. Hoewel ik lichamelijk ben uitgerust, heeft het heel veel psychische energie gevraagd.

De lessen van de herfst en de winter… Wat een inductie in het leven.

Zonder deze ervaringen kunnen we de lente niet appreciëren en verwelkomen. Zonder de donkere vrouwelijke winter, kunnen we geen dankbaarheid voelen voor ‘the return of the light‘.

Elke lente, maar ook elke innerlijke lente is zo welkom.
Na een donkere periode als de winter, of na een ‘dark night of the soul’, een heftige periode voor jou in je innerlijke wereld.

Wat doe jij om de terugkeer van het licht, van hoop en mogelijkheden, te vieren?
Hoe verbind je je met de nieuwe potentie en groeikracht?

Vertrouw op dit proces, lieve ziel. Het licht komt altijd terug. Altijd.

Wil je graag samen met mij en andere vrouwen je innerlijke seizoenen bewust beleven en verdiepen? Welkom in Inner seasons, een groeitraject vol creativiteit en intuïtie.