Create inner freedom

Innerlijke vrijheid

In mijn praktijk kreeg ik de afgelopen tijd vele mensen over de vloer die zich geraakt voelen door wat de huidige omstandigheden met hen doen. We zijn onze vrijheid kwijt, of dat denken we toch…

Het raakt ieder van ons op een andere manier. We zijn allemaal verschillend en hebben onze eigen gevoeligheden als het gaat over vrijheid. Wat ik bijna altijd zie, is dat oude onverwerkte dingen boven komen drijven: angsten, frustraties, diep verdriet of pijn. Ons innerlijk kind wordt geraakt en we hebben het niet door.

Sommigen zijn gericht op de externe condities en klagen of klagen ‘het systeem’ aan. Anderen hangen vast in het herbeleven van lastige gevoelens en bevriezen hier als het ware in.

Er is een andere weg! We kunnen dit zien als een uitnodiging. De omstandigheden dwingen ons, nog meer dan in een ‘normale’ herfst, om dingen in onszelf te voelen en te bevrijden. Met maar 1 doel; zodat we terug ‘heel’ mogen worden en onszelf meer vrij mogen voelen.

There is no easy walk to freedom, and many of us will have to pass through the valley of the shadow of death again and again before we reach the mountaintop of our desires.

— Nelson Mandala

Iedereen voelt het verlangen naar vrijheid. De ene waarschijnlijk iets meer dan de andere. Zo heb ik geleerd dat vrijheid voor mij echt wezenlijk essentieel is. Ik ben gemaakt om mijn eigen ding te doen, mijn eigen keuzes te maken en te leven zoals ik wil leven, zoals het goed voelt voor mij.

Wat ik heb geleerd over vrijheid is dit:

Ik ben vrij.
Ik ben helemaal vrij om te voelen wat ik voel, om te doen wat ik doe, om te zijn wie ik ben.

Alle onvrijheid komt voort uit datgene wat niet verwerkt is; uit oude angsten, uit diepe pijnen, uit antieke programma’s uit de kindertijd.

Om tot een groter gevoel van vrijheid te komen, dien je geen externe systemen of regels omver te werpen. Je hoeft geen confrontatie met anderen aan te gaan. Je hoeft geen externe verandering te zoeken. Dit leidt enkel en alleen tot gevecht.

Om tot een groter gevoel van vrijheid te komen, dien je enkel je eigen innerlijke regels en beperkingen omver te gooien. Niets vraagt meer moed dan dit. Niets is meer voldoening gevend dan dit.

Waarom het moed vraagt?
Omdat we alle beperkingen zelf hebben aangenomen om erbij te horen, om aanvaard te worden, om goed genoeg te zijn voor anderen. Omdat we sociale wezens zijn die zich afhankelijk voelen van anderen en daarom geen eigen keuzes kunnen en durven maken.

Ik weet niet of Nelson Mandela dit bedoelde in zijn quote, maar zo interpreteer ik zijn ‘valley of the shadow of death’. Om vrijheid te voelen moeten we de schaduw, de angsten en het onverwerkte trauma, aankijken. En dat vraagt moed.

Voor mij werkt het creatieve proces als een directe brug naar mijn onbewuste, naar datgene wat her-innerd mag worden.

Heb je zin om met me mee te doen? Ik ontwikkelde een online creative journey Create inner freedom die je meeneemt in je innerlijke wereld, naar je innerlijke kind. We werken rond het thema innerlijke vrijheid, je zielsverlangen en jouw essentie met collage op JourneyCircles kaarten. Uiteindelijk creëer je een dynamische mandala van 9 cirkelvormige kaarten en maak je een reis naar meer innerlijke vrijheid.

Voel je je geroepen om dit proces aan te gaan?

Hartelijk welkom!

Sofie Keppens