Jaartraject inner seasons

Een creatieve innerlijke reis naar jouw vrouwelijke natuur op het ritme van de seizoenen

Verlang je naar meer verbinding met jezelf?
Wil je graag jouw vrouwelijke energie en wijsheid exploreren?
Ben je benieuwd naar wat de cycli van de natuur met jouw innerlijk leven te maken hebben?
Heb je nood aan verbinding met gelijkgestemde vrouwen?

Dan is INNER SEASONS misschien wel iets voor jou…

De natuur en haar seizoenen zijn een prachtige leermeester in het leven. Elk jaar ontwaakt het leven, het groeit en bloeit, werpt zijn vruchten af en laat los, het verstilt en herbront om terug te ontwaken. Het is de stabiele veranderlijkheid in ons leven. Elk jaar opnieuw dezelfde cyclus, en ook telkens zo anders.

Onze maatschappij staat heel ver af van dit natuurlijke ritme. Hoe verder we hier van verwijderd zijn, hoe meer we ook verwijderd zijn van onszelf. In dit traject word je uitgenodigd om een jaar lang dicht bij jezelf, je creativiteit, je vrouwelijke wijsheid en de seizoenen te leven.

Embrace the seasons and cycles of your life. There is magic in change.

– Bronnie Ware

The wheel of the year

We gebruiken het Keltische jaarwiel, dat het dichtste aanleunt bij onze voorouders hier op Europese bodem. Er werden traditioneel 8 seizoenfeesten gevierd, 8 turns on the wheel of the year. Veel van deze feesten en hun betekenis zijn we in onze maatschappij verloren, zoals we ook het contact met de natuur en haar seizoenen wat verloren zijn. Enkele feesten kennen we wel nog, maar deze werden door de Kerk weggekaapt van hun originele oorsprong (Pasen, Allerheiligen, Kerstmis, Maria Lichtmis). Samen vormen deze seizoenen een circulaire en regenererende cyclus, waarvan elk seizoen een onmisbaar onderdeel is.

Dit circulaire proces van ‘the wheel’ is ook verbonden met vele andere aspecten van ons leven. Zo leren de seizoenen ons veel over bijvoorbeeld de levensfases en de groeiprocessen die we doormaken. Ook deze processen komen uitgebreid aan bod in de cursus, in de vorm van ‘the wheel of life‘, ‘the she wheel‘, ‘the moon wheel‘, ‘the day wheel‘ en ‘the breath wheel‘. Daarnaast wordt elk seizoen gekoppeld aan een vrouwelijk archetype. Dit maakt elke module een rijk geheel dat meteen toepasbaar is in je leven.

Het jaartraject

Je maakt bewust een reis doorheen de verschillende fases van een jaar. Het gaat over hoe de thema’s van de seizoenen jou dit jaar ontmoeten en waartoe je door elk seizoen wordt uitgenodigd. Dit is elk jaar anders, het wiel is altijd in beweging.

Dit is een reis waarin je je eigen vrouwelijke wijsheid ontdekt, verdiept en bekrachtigt. Sommige seizoenen zullen helemaal je ding zijn, andere fases brengen uitdagingen en weerstand. Je kan je leren overgeven aan de seizoenen en de lessen die ze je jaar na jaar brengen.

Weet ook dat alle thema’s waarop je dit jaar zal botsen altijd welkom zijn in de groep. Dit is een groeitraject waarin we samen delen, creëren en onze vrouwelijke wijsheid herontdekken. Alles wat op je pad komt en deel uitmaakt van je innerlijke wereld is welkom.

Inner Seasons - the wheel of the year
Module 1:
The wheel of the year

Maak kennis met the wheel of the year (het Keltische jaarwiel). Dit is het basissysteem waarmee we zullen werken. Deze module legt hun fundament voor het jaartraject. Je duikt in de verschillende lagen van dit systeem en leert de dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke energie in elke fase.

Module 2:
Entering the journey

Maak jezelf klaar om aan de reis of de tocht doorheen je innerlijke wereld te beginnen. Via reflectie, een inner journey en het maken van je eigen wheels begin je aan je reis doorheen het she wheel en alle fases van het circulaire, vrouwelijke groeiproces.

Module 3:
She grows (Ostara – lente equinox)

De lente nodigt je uit in een nieuw begin, als een jong meisje die de wereld gaat verkennen. Je stapt op het pad van pad van ‘opening the way’. Deze fase gaat over hoop, groei en ontwikkeling.

Module 4:
She loves (Beltane – begin van de zomer)

De overgang naar de zomer vraagt van je meer in actie en beweging komt. Je stapt op het pad van ‘strenght’. Daarnaast maak je contact met je eigen sensuele energie en passies in het leven.

Module 5:
She shines (Litha – midzomer)

De zomer vraagt je op je helemaal te tonen en te stralen in je authenticiteit. Je stapt nu op het pad van ‘coming into being’. In deze fase ben je op het toppunt van je creatieve kracht.

Module 6:
She labors (Lamas – begin van de oogst)

De overgang naar de herfst betekent dat de eerste oogst in aantocht is. Je stapt nu op het pad van ‘insight’. Dit betekent dat je vruchten kan beginnen plukken van je werk.

Module 7:
She harvests (Mabon – herfst equinox)

Als de herfst zich ten volle aandient, dan is het oogsttijd. Je stapt nu op het pad van ‘passing within’. Het is tijd voor reflectie, bezinning en balans in je leven.

Module 8:
She dies (Samhain – begin van de winter)

De overgang naar de winter vraagt om loslaten en sterven. Dit is het pad van ‘cleansing’. Je leert dat loslaten essentieel is in deze regenererende cyclus van het leven.

Module 9:
She transforms (Yule – midwinter)

De winter is een tijd van stilte en innerlijke rust. Welkom op het pad van ‘finding wisdom’. Hier ligt een grote transformerende kracht in het proces.

Module 10:
She is (re)born (Imbolc – begin van de lente)

Bij de overgang naar de lente wordt het verlangen naar nieuwe leven voelbaar. Nu stap je op het pad van ‘inspiration’. Het nieuwe krijgt vorm in je innerlijke wereld, om daarna geboren te worden.

Module 11:
Creative basics

Je leert alle basistools om aan de slag te kunnen met intuïtieve creativiteit in je innerlijk groeiproces. Dit is een introductie in intuïtieve creativiteit. De lessen kan je toepassen in alle modules van deze cursus.

Circle Basics
Module 12:
Circle basics

Je leert de basisprincipes van cirkelwerk. Samen met het creatieve/intuïtieve proces is het groepsproces een essentieel fundament van deze cursus, of je nu deelneemt online, of via de live of online cirkels.

Module 13:
Body fundamentals

Je leert de enkele basisprincipes van embodiment of het belichamen van je groeiproces. Je vindt er lichaamsgerichte oefeningen om de energie van de seizoenen meer te kunnen voelen in je lijf en te belichamen in je leven.

De seizoensgebonden modules

In het traject neem ik je mee doorheen de 8 seizoenen ‘the wheel’ en de 8 innerlijke vrouwelijke seizoenen van ‘the she wheel’. Niet op de klassieke manier, maar wel via jouw creativiteit, geleide inner journeys, lichaamsgerichte oefeningen, eenvoudige activiteiten die je in je dagelijkse leven kan toepassen en het delen in een veilige groep van gelijkgestemde vrouwen.

Telkens gaan we creatief aan de slag en oefenen we om onze vrouwelijke wijsheid meer te belichamen in ons leven. We werken onder andere met vrouwelijke archetypes als the maiden, the mother, the queen, the lover en the heroine.

Elk seizoen krijg je een menukaart van mogelijkheden om te werken met de thema’s van het seizoen. Elke module bevat meer dan 10 lessen, uitgebreide tekst & uitleg, een invulwerkboek en video materiaal (>2u). We werken met de energie van het seizoen en passen dit toe op de verschillende facetten van the wheel. Er is te veel om alles te doen, dus je kan kiezen wat goed voelt voor jou en de rest houden voor een volgende keer. Het materiaal blijft beschikbaar ook na een volledige cyclus. Je kan je dus blijven verdiepen in deze vrouwelijke cyclus op het ritme van de seizoenen.

 • Entering

  Creatieve expressie & reflectie

 • The season

  Duik in de thema's van het seizoen

 • Sacred space

  Creëer een plek voor jezelf

 • Spread & reflect

  Reflectie over wat dit seizoen je zal brengen

 • Inner journey

  Geleide visualisatie & creatieve expressie

 • Process

  Toepassing op projecten & groeiprocessen

 • Healing

  Werken met kwetsuren gelinkt aan levensfases

 • Archetypes

  Vrouwelijke archetypes gelinkt aan het seizoen

 • Daily life

  Concrete activiteiten voor je dagelijkse leven

 • Embodiment

  Lichaamsgerichte oefeningen

“To be interested in the changing seasons

is a happier state of mind

than to be hopelessly in love with spring.”

― George Santayana

Hey mooie vrouw,

Ik ben Sofie, creatieve ziel en gepassioneerd door de natuurlijke groei van het leven.

Inner seasons is ontstaan vanuit een diep verlangen in mezelf om me meer te kunnen verbinden met de natuurlijk flow van het leven. Ik ben niet opgegroeid dicht bij de natuur, dus deze reis is voor mij soms ook nog steeds een zoektocht. Het gaat over het innerlijke ritme en seizoenen. Zo buiten, zo ook binnenin. Het creatieve proces geeft me toegang tot wat binnenin leeft, met de seizoenen als inspiratiebron. Seizoensgebonden rituelen, hoe klein en eenvoudig ook, geven betekenis aan het leven.

De zoektocht naar een veilige plek en een veilige groep is niet eenvoudig. We zijn als vrouwen zo gekwetst op dit vlak, we dragen veel lasten alleen en we vertrouwen elkaar niet ten volle. Trust me, ik heb zelf meermaals ondervonden dat ook therapeutische of ‘groei’groepen onveilig kunnen zijn. Ik waak daarom heel bewust over de veiligheid. Onze vrouwencirkel, in de online community, online of live zie ik als een heilige en veilige plek, waar iedereen de ruimte krijgt en zichzelf kan zijn.

Als psychologe heb ik meer dan 13 jaar ervaring in het begeleiden van mensen in hun persoonlijk groeiproces. Mijn psychologische touch zal je dus zeker ook voelen in dit jaartraject. Ik werk altijd therapeutisch & gericht op spirituele groei en tegelijk ook down-to-earth & praktisch. Je hoeft dus niet bang te zijn voor ‘zweverig gedoe’, al ben ik wel heel gevoelig voor alle dynamieken in het onbewuste. We vertalen alles naar jouw leven op dit moment.

Ik ben heel gepassioneerd over het inzetten creativiteit voor je groeiproces en ik kijk er dan ook erg naar uit om dit met jou te kunnen delen.

Sofie Keppens
Sofie Keppens

inner journey meditaties – online community – het Keltisch jaarwiel – JourneyCircles – jouw innerlijke seizoenen – collage mandala’s – art as ritual – journaling prompts – vrouwencirkels

Jouw inner seasons beleving

Je kan kiezen voor ‘inner seasons’ op 3 manieren. De basis is de online cursus waarin je wordt uitgenodigd om creatief aan de slag te gaan met de thema’s van de seizoenen. Alle groepen samen vormen ook een online community, een plek voor vrouwen waarin we een jaar lang contact maken met elkaar op het ritme van de seizoenen en samen creaties en groeiprocessen delen.

In elke optie kan je vrijblijvend deelnemen aan gratis cocreatie sessies. We komen samen online om vanuit ons eigen huis creatief te zijn of te schrijven. Dit zorgt voor accountability, dat je niet ten prooi valt aan uitstelgedrag.

Als je daar voor kiest, ontmoeten we elkaar ook live in Kortrijk of online Microsoft Teams in een vrouwencirkel met vaste groep. We komen samen op het ritme van de seizoenen in een cirkel om ons eigen proces te delen, te creëren, te voelen, te rusten, te mediteren en de start van het nieuwe seizoen te vieren. In de cirkels komen extra meditaties en creatieve uitnodigingen.

Nieuwe formules binnenkort beschikbaar

Wat andere vrouwen zeggen

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een online cursus?

Na de betaling ontvang je een url, gebruikersnaam en wachtwoord voor het online leerplatform. Daar zal je alles vinden wat je nodig hebt. Het programma loopt over een volledig jaar waarin je elk seizoen nieuwe content beschikbaar krijgt. Je wordt hiervan telkens via e-mail verwittigd.

De cursus bestaat uit verschillende modules. Bij elke module horen video’s met uitleg, tekst en beeldmateriaal. Sommige modules bestaan uit een creatieve opdracht, een meditatie of een reflectie oefening.

Je gaat thuis op jouw tempo aan de slag en kan jouw creatieve proces delen met de online groep als je steun en getuigen nodig hebt.

Er werd aan alles gedacht om de ervaring zo fijn en vlot mogelijk voor je te maken. Mocht er toch iets niets duidelijk zijn, dan kan je mij zeker contacteren met je vragen.

Wat als ik het volledige bedrag niet in 1 maal kan betalen?

Als je deelneemt aan de vrouwencirkels, kan je ook in 4x betalen zodat dat meer haalbaar wordt. Neem contact met me op via sofie@nieuwe-adem.be, dan stuur ik je een speciale link door om te betaling te regelen. De 4 betalingen gebeuren bij inschrijving, op midzomer (Litha), op de herfstequinox (Mabon) en op midwinter (Yule).

Voor de online cursus kan niet gespreid betaald worden. mocht dit echter écht een probleem zijn, neem dan gerust contact op en dan kunnen we bekijken wat mogelijk is.

Gaat deze cursus door in een vaste groep?

Ja, voor de vrouwencirkels (live of online) wordt gewerkt in een vaste groep voor een volledig jaar. Ik kies heel bewust voor deze formule, zodat je je veilig kan voelen in de groep en samen met andere vrouwen kan groeien.

De zelfstudie cursus bevindt zich op een beveiligd online platform. Je kan inloggen en alles lessen bekijken op je eigen tempo. Wel kan je andere deelnemers ontmoeten in de online cocreatie sessies en is er is vrijblijvend mogelijkheid om je kaarten te delen in een vaste online groep, zodat je feedback kan krijgen van mij en andere deelnemers. Ik zie dit als een veilige online plek voor een vaste groep vrouwen, om elkaar te ontmoeten doorheen het jaar. Hier ontmoeten alle groepen elkaar, de zelfstudie groep en de vrouwen die deelnemen aan de live of online cirkels.

Ik heb niet veel tijd. Kan ik op eigen tempo deelnemen?

De modules zijn tijdsgebonden, in die zin dat je meegaat met het ritme van de seizoenen. Elk seizoen strekt zich uit over een periode van een zestal weken (soms meer, soms minder). In die zin heb je dus alle tijd en kan je de (creatieve) me-time inplannen zoals het voor jou goed voelt. Je kan gemakkelijk enkele avonden vullen met de creatieve uitnodigingen, of je kan kiezen om het klein en eenvoudig te houden. Wat voor jou goed voelt, is de juiste weg.

Weet ook dat het heel normaal is dat jouw creatieve energie fluctueert doorheen het jaar en niet altijd voor je beschikbaar is. Sommige seizoenen zullen je ook meer inspireren, terwijl andere weerstand oproepen. De bedoeling is dat je meedeint op je eigen innerlijk ritme. Je doet waar je zin in hebt, waartoe je je geroepen voelt. In ‘Inner seasons’ nodig ik je uit om mee te bewegen met de natuur en tegelijk om jezelf te eren en te voelen. Het is jouw unieke reis. Niets moet, alles is welkom.

Hoe lang heb ik toegang tot de cursus?

Je hebt blijvend toegang tot de online cursus, ook nadat je een volledige jaarcyclus hebt doorlopen. Wat je in het eerste jaar niet of slechts oppervlakkig kan doornemen, kan je in een later jaar nog eens induiken.

Het materiaal van elk seizoen wordt telkens een 10-tal dagen voor de start van een seizoen beschikbaar gemaakt en blijft ook beschikbaar tot een 10-tal dagen na de start van het volgende seizoen. De inleidende modules blijven doorlopend beschikbaar.

Ik zou graag deelnemen, maar de creativiteit schrikt me af.

Weet dat ‘talent en vaardigheden’ totaal niet nodig zijn. Het gaat niet om een mooi eindproduct, integendeel. We gebruiken het creatieve proces om de rechterhelft van onze hersenen aan te spreken, ons emotionele en intuïtieve deel. Dat levert info op vanuit het onbewuste, van waaruit we dan verder werken. Het is goed om je de vraag te stellen waarom creatief zijn je afschrikt. Vaak zijn we in onze kindertijd gekwetst op dat vlak omdat er te weinig ruimte was voor ongeremde creativiteit zonder doel. We zijn allen opgegroeid in een prestatiegerichte maatschappij. Als je angst vanuit een innerlijk kind wonde komt, dan kunnen we ermee werken tijdens het traject. Als het gewoon echt je ding niet is, dan zal het traject minder geschikt voor je zijn.

Wat als ik mezelf niet durf zijn of tonen in de groep?

Je niet veilig voelen in een groep, is ook een gezicht van de moederwonde. Het gaat eigenlijk over je niet veilig voelen om jezelf te zijn en te tonen (en dat zouden we van onze moeder moeten geleerd en gekregen hebben). Dit thema kan je enkel veranderen in een groep, bij voorkeur een kleine en veilige groep.

We werken in een kleine groep, omdat (emotionele) veiligheid op de eerste plaats staat. Ik waak heel sterk over de veiligheid. In mijn werk zijn eigen beslissingsrecht en persoonlijke grenzen écht topprioriteit. Niemand zal voor jou invullen of je dingen laten doen of delen die je niet wil. Je bent je eigen leider. Als er iets niet goed voelt, dan verwacht ik dat je me aanspreekt zodat we kunnen doen wat jij nodig hebt.

Er wordt nooit verwacht dat je je verhaal vertelt of ingaat op details van je leven. Wat we delen is wat uit de creatieve opdrachten voorkomt. En je hebt ook altijd de mogelijkheid om niet te delen, als het op een bepaald moment moeilijk is.

Kan ik individueel advies krijgen?

Vragen kan je altijd plaatsen in de online groep. Daar beantwoord ik graag alle vragen, zo hebben anderen ook iets aan het antwoord. Als je graag 1-op-1 advies of begeleiding wenst, dan ben je heel erg welkom in mijn praktijk.

Wat is het annuleringsbeleid?

Voor digitale cursussen wordt geen terugbetaling voorzien. Wil je zeker zijn of mijn manier van werken iets voor jou is? Volg dan de gratis mini-cursus SoulCollage® of inner moon mapping om mij en mijn manier van werken te leren kennen. Je bent ook welkom in ‘het creatieve groeinest‘ op Facebook, daar kan je voelen hoe de sfeer is.

Als je een live of online cirkel zal missen, neem dan even contact met me op, dan bekijken we samen hoe we dit opvangen.

Trust the process, it knows the way.

- Shaun McNiff