Ostara

De lente & the maiden

Op 21 maart wordt Ostara gevierd, om de lente equinox te eren. Dit is het moment waarop de zon loodrecht op de evenaar staat. Het creëert een dag in balans; een dag met evenveel licht als donker, met evenveel mannelijke als vrouwelijke energie. Dit is het begin van de lente.

We kennen de lente als een fijn gevoel, nieuw leven, vernieuwde energie en moed. De meesten mensen kijken uit naar de lente en de terugkeer van het licht van de zon. Het is ook een tijd van balans en evenwicht, een tijd van groeien en zachtjes beginnen bloeien om straks helemaal tot leven te komen.

We zijn ‘officieel’ het nieuwe seizoen binnengestapt via de lente equinox, ook al zien we dat niet echt aan het weer. Dit jaar krijg ik er geen echt lente gevoel bij, het voelt alsof er eerst nog wat zware dingen van de voorbije periode moeten losgelaten worden.

Geef jezelf tijd en creëer een zachte overgang, een zachte ontmoeting met de mannelijke energie, nu we in de lichte tijd van het jaar zijn binnengestapt.

Ik denk in deze periode vaak terug aan 2020, het begin van de corona pandemie en lockdown. Hoe anders voelde de lente toen niet aan voelde voor mij, het was écht het begin van iets nieuws en de natuur ondersteunde de energie heel mooi.

Dit jaar in 2021 voel ik vooral veel grijs en zwaarte, iets dat druk op ons allemaal. Dit jaar is de lente dus ook extra betekenisvol; hoe gaan we na zo’n zware en eenzame periode onszelf uit de zwaarte tillen en uitnodigen om het nieuwe leven in onszelf en in ons leven te beginnen voelen en vormgeven…

Ostara, the maiden, lente

Ostara, een terugkeer van hoop en verlangen, én een confrontatie met oude pijn.

De lente brengt ons ook in contact met ons verleden, met de jonge vrouw in ons, dat gelinkt is met het vrouwelijke archetype van ‘the maiden’. Dus wat een fijn seizoen is vol energie, is tegelijk een seizoen waarbij we tegen enkele oude kwetsuren aanlopen.

Archetypes zijn vrouwen die leven in elk van ons, dus we hebben allemaal thema’s met dit stuk in onszelf. We leren ze beter kennen via verhalen, boeken en films. Ik heb een sterke connectie met de lichte en ook met de schaduw kant van dit archetype. Ik ben gericht op groei en ontwikkeling en ga graag het nieuwe aan. Ik geloof in mijn dromen en durf de risico’s nemen die daarbij horen.

Tegelijk ken ik ook de schaduw, de machteloosheid en de naïviteit, de koppigheid en het verlangen dat de oplossing van buitenaf komt, het aanpassen aan de norm of aan anderen. De prinses heeft soms weinig voeling met zichzelf en maakt keuzes die ten koste gaan van ware vrouwelijke kracht.

In onze samenleving wordt de zuivere en pure energie van de jonge vrouw erg beschadigd. De transitie van meisje naar vrouw verloopt allesbehalve in lijn met wat we als vrouw nodig hebben.

Als dit resoneert met je, maak dan vandaag even de tijd om de jonge vrouw in jezelf te eren. Ze leeft nog in jou, in je onbewuste. En ze is gekwetst in haar vertrouwen in het leven. Ze werd in een mannelijke maatschappij in een keurslijf gestopt dat het hare niet was. We dragen deze pijn allen in ons, soms diep begraven.

Hoe duikt dit archetype op in jouw leven? Wanneer ben jij ‘the (handless) maiden’ of ‘the princess’?

Welkom lente!

Ik wens je een zachte overgang naar het nieuwe seizoen en een diepere verbinding met de jonge vrouw in jezelf. Haar pure energie is een verfrissing, net zoals de lente zelf.

Tags: